Alergenii din alimente pot fi evitați cu ajutorul tehnologiei

 

Alergiile alimentare reprezintă o preocupare în creștere privind sănătatea publică și siguranța alimentară, afectând o parte tot mai mare a populației. O reacție alergică alimentară apare atunci când sistemul imunitar suprareacționează asupra proteinelor din alimente. În prezent, singura modalitate de evitare a alergiilor este evitarea strictă a alergenului.

 

 

 

Patru alimente sunt responsabile pentru aproape 90% din reacțiile alergice ale populației europene: cerealele, ouăle, laptele, nucile și derivate ale acestora. Simptomele unei reacții alergice pornesc de la o simplă iritare a pielii și pot ajunge până la reacții anafilactice severe, de aceea măsurile împotriva acestora sunt din ce în ce mai studiate. Numărul alergiilor este în creștere în întreaga lume, iar, în prezent, este cea mai răspândită boală cronică din Europa. Conform Academiei Europene de Alergie și Imunologie Clinică, aproximativ 17 milioane de europeni suferă de alergie alimentară, dintre care 3.5 milioane au mai puțin de 25 de ani.

 

 

 

Toate aceste cifre arată prudența cu care trebuie tratat subiectul alergiilor alimentare și atenția la orice măsură de prevenire. Din fericire, demersurile tehnologice actuale ne permit sortarea alimentelor în funcție de alergeni, pentru a evita aceste efecte negative.

Sistem de Etichetare a Ingredientelor

Sectorul HoReCa evoluează într-un ritm rapid în ceea ce privește cererea cliențlor, depozitarea și tehnologia. Datorită evoluției rapide, devine din ce în ce mai greu pentru industrie de a ține pasul cu schimbările. Tehnologia ajută managerii să îmbunătățească controlul calității și să eficientizeze procesul de vânzare, astfel încât să fie cât mai satisfăcător pentru client și să economisească cât mai mult din timpul personalului. Aceste sarcini depind de calitatea produselor tehnologice folosite, care au un impact major asupra operațiunilor.

 

Sistemele POS Vectron au inclus o cale pentru pacienții alergici de a evita produsele alimentare care le dăunează sănătății. Functionalitatile sistemului POS, permite clienților să examineze produsele în funcție de alergenii existenți sau chiar să solicite produse vegetariene sau vegane.

 

 

 

 

Cum funcționează?

Seletează. Filtrează. Tipărește categoria de alergeni

Ingredientele, alergenii și valorile nutriționale pot fi importate și stocate în sistemul POS Vectron pentru toate produsele. Asemănător clasificării alergenilor, atributele pot fi utilizate şi pentru alte criterii folositoare precum Vegetarian sau Vegan. Filtrele Aici sau La pachet şi Interzis Minorilor pot fi, de asemenea, de folos.

Produsele pot fi filtrate în funcţie de ingredientele şi alergenii definiți. Toate produsele care nu corespund filtrului sunt dezactivate şi nu pot fi selectate atâta timp cât filtrul este pornit. Personalul de vânzări poate vedea dintr-o privire ce-i poate oferi clientului respectiv:

  • Informaţia stocată pentru un produs poate fi afişată sub formă de detalii despre produs în sistemul POS pentru a facilita munca personalului de vânzări.

Clientul poate vedea toată informaţia stocată (ex.: valori nutriționale) pe afişajul electronic destinat clienţilor. Această informație este disponibilă și pentru tipărire, în cazul în care clienții doresc să verifice personal lista de ingrediente.

În cazul clienților fideli există beneficii mai mari: pe cardurile acestora de fidelitate se poate stoca lista de alergeni care le este interzisă și prin simpla scanare a cardului se pot elimina alimentele care conțin acești alergeni.